My Words


Hye Guyz....

Rite Now Baby tengah study kat UiTM Melaka..
course Mass Communication Part 3.
kalau lambat update tu... jangan marah ye..



Bizi Dengan Event & Tarian
Bizi Dengan Assignment
Bizi Dengan Event UiTM
Bizi Dengan Kelas yang pack..

Saturday, April 4, 2009

Bahasa Jepun ( part 1)

hye... jom belajar bahasa jepon..... ngeeee.... bukan la bg korunk pening pala.. just nak korunk tau aje tenang keunikan bahasa yang begitu dipegang teguh oleh rakyat negara matahari terbit itu..
harap semua enjoy belajar ekk..

  • hai = ya
  • lie = tidak
  • ohaiyo gozaimasu = selamat pagi
  • konnichi wa = selamat tengah hari
  • konban wa = selamat petang
  • oyasumi nasai = selamat malam
  • Arigato gozaimasu = terima kasih
  • doitashi mashite = sama-sama
  • ogenki desu ka / ikaga desu ka = apa khabar
  • hai, genki desu, domo arigato = baik, terima kasih
  • annata wa do desu ka = macam mana dengan awak
  • irassshai mase = selamat datang
  • dozo haite kudasai / dozo ohairi kudasa = sila masuk
  • dozo suwate kudasai / dozo ohairi kudasai = sila duduk
  • dozo kochirae = sila ikut jalan ini
  • chotto matte kudasai = sila tunggu sebentar
  • omatase shimashita = minta maaf kerana lewat
  • do shimashita ka = apahal ( dgn awak)
  • dare desu ka / donata desu ka = sape itu
  • nan desu ka = apa itu
  • doko desu ka = dimana itu
  • itsu desuka = bila
  • dochira desu ka = yang mana
  • naze desu ka / doshite desu ka = kenapa begtu
  • honto desu ka = adakah benar
  • honto ja arimasen = ia tidak benar
  • ohima desu ka = adakah awak punya masa lapang
  • oisogashii desu ka = adalah anda sibuk
  • hajimemashite. watashi wa taro des. dozo yoroshiku. = saya tarok gembira kerana dapat bertemu dengan anda
  • kochira koso, dozo yoroshiku = apa khabar
  • omedeto gozaimasu = tahniah
  • tanjobi omedeto = selamat hari jadi
  • shinen omedeto gozaimasu = selamat tahun baru
  • kurimasu omedeto gozaimasu = selamat hari krismas
  • hari raya omedeto gozaimasu = selamat hari raya
  • onaji desu = ini adalah sama
  • onaji ja arimasen = ini tidak sama
  • chigaimasu = ia adalah salah
  • mada desu = belum lagi

2 luv me:

cathenclox said...

hak hak..join the club beb~ pakwe aku tu lagi la,dia blajo siap ngan grammer jepong ag... sampai kan aku pon da terik0t2 ngan dia tu..

Baby said...

hahhaha.. emo..
aku curik dr dlm buku la emo..
hahahha...

Post a Comment