My Words


Hye Guyz....

Rite Now Baby tengah study kat UiTM Melaka..
course Mass Communication Part 3.
kalau lambat update tu... jangan marah ye..



Bizi Dengan Event & Tarian
Bizi Dengan Assignment
Bizi Dengan Event UiTM
Bizi Dengan Kelas yang pack..

Monday, August 31, 2009

hye..
macam besh jew tajuk kat atas tuh kan..
mana tak nye... kalau perasan tajuk bulan ni..
kebanyakan jenis emo... yang kali ni fun n funky skit..
whahahaha...

bermula dengan Bismillah... amin..
rasanya ramai yang dah tau baby ni kaki chatting..
(ade kew yang tau??)
so... ade la few room chatting yang baby join..
antaranya.
kampungchat.com
desachat.com
kampungchat.tk
desaon9.com

yang terbaru...
room kawan baby....
pasal room ni.. baby dh tau masa tengah set room..
owner server bgtau... thanx Dboyz a.k.a Pak Ngah ku
then.. sekali owner room invite masok...
baby pon.. layan jew laaa...
wooo.. ramai upanya dh bertapak kat sini..
so.. layan jew la..

hmm.. room kecik...
tapi.. dun n happening..
owner gegiler.. blh fun...  yang penting TAK EMO
(jeling2 org yang membaca.. ade yang kesah kew???)
hmm... besh gak layan pala dorang..
soo.. kegileran memang ari2 menjelma..
lepak ngan dorang x kering gusi..
slalu ase nak gelak ajew..
ade jeww... yang terkena bahan...
memang besssssssssssssstttt..

ni antara bende yang baby n kwn2 selalu buat :
main Script (kdg2 ade org set sc.... so.. main la)
berlakon (mcm2 karakter)
main game (ade few jenis game yg blh dimain)
bahan membahan (ni wajib)

kalau ade yang jeles..
dan try nak main miRC
meh la jenguk2 kat room ni..
http://irc.kampungcrewz.com

btw...... kalau ade ape2 masalah..
blh tanya nick yang baby pakai
LadyBie
Bie
Miss_cute
or tnye jew ada budak2 yang on9 tuh..
dorang semua baik2 n peramah....




Jika anda berminat mengenai entri ini..
Sila tinggalkan pendapat anda
Sekian Terima Kasih

Wednesday, August 26, 2009


post kali ni... memang baby x de nak tujukan pasa sesapa...
baby cuma geram... sakit hati.. kechiwa.. marah...
baby tau kat sini ramai yang membaca....
ramai yang amik berat..
ramai yang masih peduli pada baby...

tapi... entah la... pergaduhan semalam banyak beri kesan pada baby..
baby tau baby gado dengan orang tuh..
tak de la gaduh ape.... cuma salah faham aje...
pastu melarat.... 
si jantan keparat tuh.... baby memang penah anggap dia abang...
layan dia macam abang....
tapi.. x mungkin sebab title "ABANG" baby nak kena ikut sumer cakap dia..
bukan abg kandung pon kan......
tak kan sebab ABANG... baby nak kena buang kawan-kawan baby...
lemak la sumer nak ikut kata dia...
pastu mulut si jantan keparat ni blh tahan gak...
mcm mulut ayam.... kepoh sana sini..... burukkan orang..
macam lahanatsz......

I DONT CARE U READ THIS OR NOT.... 
mungkin ramai yang cakap.... bulan puasa....x elok mara-mara.. maki-maki..
tapi.. dah sampai sebar fitnah... 
kalau ikut geram baby.... BUNUH aje ubatnye...
dalam islam pon cakap.... Memfitnah Tuh sama seperti Membunuh..
soo.... patutnya dia diseret.. dan dilempar batu sampai mati...
bior rasa..... 

welll... kenapa marah sangat???
macam mana tak marah... dia bangga dengan Title ABANG dia tuh... 
tapi.. time adik dia susah.. dia mana??? mana??? x de pon..
time adik dia tenat susah nak bernafas.... mana dia????? x de pon..
JADI.... JANGAN LA KO BANGGA SANGAT NGAN TITLE ABG YANG KO PEGANG... 
TAKAT TITLE ABANG TUH... KO NAK MANIPULASI ORANG LAIN.... 
WEII.. PAKAI OTAK LAAAA...... KO PON SELFISH.... NAK KONGKONG ORANG..
X yah nak backing diri sendiri...
i know... bukan aku x kenal ko......
psikologi..... paksa.... kemak la sumer tuh...

kalau ko bagus sangat.... 
ko ase ko ni abang yang baik sangat...
ko try la selesaikan sumer masalah adik ko tuh..
ko relakan diri ko kne mara.. kne hina ngan bapak adik ko..
ko x tau pe yang aku lalui... pe yang aku ase.. pe yang aku buat..
takat jmpe 3-4 kali... dok lepak.. makan sekali....
tu x bermakna ko kenal aku 100%... 
so.. pe hak ko nak kata aku bukan2....
takat aku pakai baju seksi.... wahhahaha.. awek kesayangan ko yang tipu ko tu pon seksi..
sape???  NSR..... ingat??? seksi kan... wahahaha... 
at least... aku jmpe orang.. x de la pakai bikini aje...
i know this is malaysia...... 

haaa.. tu kes sekor beruk mak yehh.. ade lg sekor babun...
x sedor dah tua.... anak dah besar..
tapi.. sebok nak guda anak dara..
nak cum lips laaa.. nak pelok la..
nak itu la.. nak ini la...............
depan orang.... cakap macam ko tuh baik sangat...
cakap macam ustaz cakap... macam alim.. macam warak...
tapi... buat bende..... nauzubillah....
pastu.... ko ingat ko baik sangat sampai nak samakan aku BOHSIA..
weii..... sejahat-jahat aku la kan...
x pernah aku jual diri aku kat ko...
x pernah aku serah diri mcm tuh kat laki....
kalau takat lepak kat Cyber Cafe smpai ke subuh..... 
pastu lepak kat tempat yang ramai orang..
ko kata BOHSIA...
pikir balik la bila ko ajak aku stay umah ko 1 nite...
aku awek kwn ko....
tapi ko ajak aku mcm tuh....
ko tuh.. mahal sangat kew???
hahaha.. think it la kn......

ni sorang lagi......
ngaku pakwe aku...
ngaku sayang aku sangat2...
tapi.... dengar cakap orang2 BODOH tu dah melenting gila2 kat aku..
takat tertulis bende sikit je pon...
tu pon tak dedah nama pon....
macam aku dah citer pasal bende2 yang tak patut lak kan...
bende yang aku cakap tu lak memang budak2 lain dah tau lak...
so.. what the point i just tell my fren....
blh lak nak ngamok macam la aku citer bnde bukan2...
macam la aku citer kesah 18SX lak kan....
pastu... cakap ngan aku.... melencong sana sini..
bukak sana sini..
pastu lupa bende yang dia ckp ngan mangkok berdua tuh
here u first.. hear u first..
bila hear to u.... diam lak.. 
melalut ...... like hell...
bila aku nak jawab..... naik suara....
ask to hear to him..... pastu diam...
bila aku cakap... dia nak potong...

I KNOW THAT IM NOT ANGEL......
SAYA PERNAH BUAT SALAH....
TAPI BUKAN HAK AWAK NAK MARAH SAYA MACAM NI..
MAK AYAH SAYA PON X PERNAH NAK HINA SAYA MACAM NI...
SAYA NGAKU.. SAYA PON TAK BAIK SANGAT...

Kalau awak rasa... awak mampu bahagia dengan kawan awak yang berdua tu..
pergi la pada mereka.... n TINGGALKAN saya..
saya pasrah.. saya rela.. saya redha..
saya dah tak mahu dikecewakan lagi..
saya tak mahu dihina lagi..
saya tak mahu dipandang serong lagi..
CUKUP !!! CUKUP !!!!!...
saya dah cukup bersabar....
saya dah tak tahan.... 
saya dah tak sanggup...




Jika anda berminat mengenai entri ini..
Sila tinggalkan pendapat anda
Sekian Terima Kasih

Sunday, August 23, 2009

Kerja Di Rumah

hmm. kali ni nak citer pasal Kerja di rumah..
hmm.. kebosanan kat rumah... membuatkan baby terpikir bende ni..
ye larr... dok umah goyang kaki..
dwet mmg x masok laaaa..
kerja??? ikut call.... ade job.. pegi la...
klu  x de.... menung je la kerjanye..
facebook... myspace... ym... on9 chatting.... bosan !!
blogger..... kekadang x de idea.....
so.... tangan ni tetiba rajin lak explore bende mengong ni...
well.... kerja typist, kerani, setiausaha dari rumah pon okey ni...
tapi..... betol ke ley percaya...
lagi2.. guna cara mudah tuk kerja...
haaaaa... belasah jew....hahahha ( betol kew??)
hmmm... entah larr..... 
takut sangat kena tipu.... tapi nak buat..
hahahhaa....
korang ade pengalaman kerja secara online tak???
kongsi la sikit pengalaman anda tu..




Jika anda berminat mengenai entri ini..
Sila tinggalkan pendapat anda
Sekian Terima Kasih

Thursday, August 20, 2009

Bisnes?

hmm.. sekarang ni tengah pening pikir pasal tawaran dari papa..
hmmm... papa tawarkan baby tuk bukak bisnes..
waaaaa.. mcm besh pulak kn..
ye lar.. dia bg kedai..
dia bg kereta....
n dia bg modal..
hahahahhaa... sumer papa bagi..
tinggal pilih nak meniaga ape...
pilih crew meniaga..
pastuh... bincang ngan papa..
Hmmm... so.. sekarang ni ngah pening pikir pasal jenis bisnes yang dibuat..
adoiii.... susah gak nak pilih..
papa syorkan jual barang cosway.. kira jadi dealer la..
tapi kan..... baby x pakai barang cosway..
sooo.... x pandai la nak jual..
klu tanya hati...
baby more ke girly stuff...
hmm.. kita kan perempuan.. so... brg pmpn la pakai..
kalau minat???
hmm.. of course.. baju, perhiasan, make up dan lain-lain..
so... korang ade idea tak???
kongsi pehlissss...
di kesempatan ini..
baby nak ucapkan..
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK
kepada semua kawan-kawan beragama Islam




Jika anda berminat mengenai entri ini..
Sila tinggalkan pendapat anda
Sekian Terima Kasih

Monday, August 17, 2009

kali ni x mo cakap banyak....
just nk letak video persembahan dari dior
SAMPAI KE LANTAI - DIOR SHAH
klu x boleh tengok..
boleh terus ke web youtube ini..
credit to Dior Shah for the video....




Jika anda berminat mengenai entri ini..
Sila tinggalkan pendapat anda
Sekian Terima Kasih

kali ni nk citer pasal kejadian ari ahad 16  ogos 2009
jeng jeng jeng.... 
kenapa ekk????
tanggal 16 August 2009 ni x de pe makna sangat pada orang..
tapi pada baby.. ia ade maknanye.. huhu
tengok pada tajuk....
KARYAWAN CHARITY BAZAAR
bertempat di tingkat 3, AMCORP MALL, PJ
sekumpulan artis... memeriahkan karyawan charity bazaar..
ape bende tu?
ecelli.. event ni... anjuran biro karyawan muda dibawah pimpinan Dayang Nurfaizah untuk mengumpul dana untuk pesakit AIDS, HIV malaysia..
thanx for Dior, Shazroul dan Iqwal hafiz sebab invite baby pergi..
so... di kelapangan waktu.. pergi la baby ke sana..
bukan seorang.. tapi bersama 2 body guard...
sebok jew adik2 nak ikut.. x bg can akak dia nk detink2 bersama lak..
wahahhaa... mcm tu ke?? x de la.. dh dorang nk ikut.. bawak je lar..
huwaaaa.. ramai artis ade....



SarraRossa,  Dior, Ifa Raziah, Rizal mentor, Miss Malaysia, Shazroul, Imuda, Aizat, Dayang Nurfaizah, Asyid Def gab c, Iqwal hafiz, Boy Nurul Iman, Francisca Peter, Aliff Razali, Rizu, Imuda, Amylea, Hafiz dan lain-lain...
(artis yang x sebut nama tuh dun mara ha.. x ingt lol)
dan majlis ni dimeriahkan oleh Suria Fm...
memang meletopz okey !!!
sape2 yang x pergi tuh memang  rugi gilerrr..
nama pon charity bazaar...
dah dengar bazaar tu of cos la ade jualan...
macam-macam ade..
potret, cupcakes, jualan baju, kuih muih, kek batik, kek lapis, aiskrim, minyak wangi dan banyak lagi...
baby pon ade la beli sikit...
tak lupa... CD kengkawan artis baby.. 
i sokong uols... ahaksz...
da tempat ade artis... x best la x de persembahan kn??
so.. mereka ni menyanyilah untuk hiburan orang yang datang berkunjung.


kira taktik tarik pelanggan la ni... huhu..
haaa.. ade sumting happen mase perfrom ni..
nak tau???
baby dancing tau...
wahahahaha.... giler la..
cian dior.. persembahannye dihampehkan oleh daku..
lagu pn dangdut... pe lagi... layannnn jer laaa
ni ratu dangdut time skolah tau.... masih vogue gitu..
ahahahhaa...
okey laaa... tu jer citer pasal outing kali ni...
next time citer lagi.. huhu







Jika anda berminat mengenai entri ini..
Sila tinggalkan pendapat anda
Sekian Terima Kasih

Thursday, August 13, 2009

hye sumer....  gud morning...
waaa.. agak awal lak ari ni punya post..
tgk jam... 9.15 am 
mne tak awal... mama kaco tido.. adehhh...
..:: LINE STREAMYX YANG MUNGUX ::..
ecelli.... line streamyx kat umah ni ade kebengongan sikit...
ntah napa.. line dia x stabil...
mcm chipsmore (kejap ade... kejapx de)
kenkadang memang perlu sesangat ngan line ternet  ni pn dia ley wat hal...
memang menguji kesabaran betoi... haihhh...
tapi nak buat mcm ne... kne sabar.. sabar.. n sabar...
dan kebetulan lak FIREFOX pn wat hal....
sooo.... atas saranan sorang kawan,....
baby skrg guna browser OPERA...
Good Bye Cik Zila (mozilla firefox). moekekekke
..:: MODEL MTV CLIPS ::..
Hmm..x de la bz mende sangat.... 
ni pon just cuba-cuba... ambil pengalaman..
kalau kita tengok video klip... tgk... mcm senang je nk buat kn..
tapi.. bila dah rasa sndri... perrr... susah cik oiii..
bukan susah ape... ssh nk dapat mood..
kebetulan lak dapat lagu balada..
biasa laa.. lagu balada.... op kos feeling kne powerr..
tapi.. kenapa ntah.. susah betol baby nak buat menangis..
eceli mmg dh nak nangis mse tu.. tapi sangkot daaa.. 
waahahahaa..
director mara2... cameraman bising2 nk bg mood nangis..
baby x menangis... malah ketawa plak..
(hadehhh.... mcm ne tuh)
tapi besh ar gak buat bnde ni..
bnde baru kn... x biasa... hehehe
pape pon... nak ucapkan terima kasih kat  JASMINE LOOI & HADI HASSAN
sebab  dorang bg kepercayaan  tuk baby 
ni lar pengalaman berharga untuk baby.... 
..:: NANTOK ::..
oke lar ekk kengkawan......
baby ni nantok lagi ni.. almaklumla.. kepenatan  bekerja x abes lagi..
mne x nantok.... ni de citer dia.. mao tau?
baby eceli sejak cuti ni.. jadual tido x menentu..
kebetulan smlm kerja... soo.. kne la tido awal..
tapi.... resultnye.... hampeh..
TABULEY TITOWWWW...
so.. dapat rest dalam 1- 1.30 jam jer...
sbb berlawanan ngan time yang tlah di set... ( jmpe pkol 8)
so... kne ar kuar awal dari umah.. takut jem teruk...
so... ending up dgn pkol 6.20 pagi gerak dr subang jaya.. menuju ke taman desa baru 2, kajang.
errrr.. jalan lenggang jew???
soo.. selamat sampai pkol 7 (awal 1 jam lak)
hehehe.. x pe awal.. jgn lambat..
tapi... ade gak yang lambat.. haihhh...
ni la melayu.... ske buang maso.....
oke lar... mao beradu kejap...
nanti sambung citer lagi ekk......
p/s: pics masa shooting tuh nanti baby upload ea... 
kat post yang len..
papai..




Jika anda berminat mengenai entri ini..
Sila tinggalkan pendapat anda
Sekian Terima Kasih

Monday, August 10, 2009




“Umi!!!!” Khalid menjerit nyaring.

Sebaris rumah baru sahaja dihancurkan oleh jentolak di hadapan matanya. Khalid yang bersembunyi di sebalik batu-batu yang ada hampir sahaja menjerit ketakutan, mujur suaranya itu tersekat di kerongkong sehinggalah tentera-tentera kejam itu berlalu pergi. Jika tidak, entahkan hidup entahkan tidak lagi dirinya di muka bumi ini.

“Umi!!!” Khalid menjerit lagi.

Kanak-kanak berusia 6 tahun itu berlari-lari di atas serpihan batu-bata, terpaksa memungkinkan bahawa ibunya ada di situ.Cuaca yang panas terik tidak memberhentikan kakinya daripada terus melangkah, berlari ke segenap penjuru mencari insan yang paling dikasihinya.

“Khalid.. Khalid anak umi…” Suara lembut itu membuatkan kepala Khalid menoleh ke arah sisinya.

Wajahnya yang dibasahi peluh tersenyum senang melihat kehadiran Nur Laili, satu-satunya ahli keluarganya yang masih hidup pada saat itu. Khalid berlari ke arah Nur Laili, Nur Laili mendakapnya senang.

“Umi, Khalid ingat umi dah tinggalkan Khalid macam abi...”


* * *****************


“Khalid... Mari cepat pergi masjid, sekejap lagi azan ni!” Kedengaran suara Salman Al-Farisi memanggil dari luar rumah.

Khalid yang baru sahaja keluar dari bilik air terkedek-kedek lari mendapatkan bapanya.

“Umi, Khalid pergi dulu..” ucapnya seraya melangkah pergi.

“Abi, kenapa kita kena solat kat masjid? Umi tak pergi masjid pun abi...” Khalid bertanya.

Matanya yang bening memandang tepat ke dalam anak mata Salman Al-Farisi. Salman Al-Farisi menarik nafas panjang.

“Kita kan orang Islam sayang, kita lelaki, lelaki kuat, jadi kena solat kat masjid. Umi tak apa solat kat rumah. Lagipun, bila ramai-ramai orang Islam berkumpul kat masjid, orang kafir pun akan gerun, nampaklah orang Islam ni bersatu, bila bersatu,kita kuat kan sayang?”

Salman Al-Farisi cuba menerangkan seringkas mungkin buat kanak-kanak berusia 6 tahun itu.

“Tapi abi....”

“Kenapa Khalid?”

“Kenapa dulu masjid kosong je.. Sekarang ni baru nampak penuh... Bukankah sekarang ni banyak tentera, kat setiap penjuru ada tentera, dulu tak ada tentera kenapa orang tak sibuk ke masjid?” Penuh ketulusan suara itu bertanya.

Salman Al-Farisi termenung jauh. Tangannya yang memimpin tangan Khalid digenggam seerat mungkin. Bagaimanakah cara terbaik untuknya menerangkan keadaan ummah pada masa kini kepada kanak-kanak sekecil Khalid.

“Khalid... Kalau Khalid dapat apa yang Khalid nak, tapi Khalid degil, tak mahu dengar cakap abi. Tiba-tiba satu hari semua tu abi ambil balik , Khalid hidup susah, baru Khalid rasa betapa bermaknanya kesenangan yang lalu kan?”

Khalid angguk.

“Macam tu jugalah keadaan sekarang ni. Dulu, Allah bagi nikmat banyak sangat. Tapi manusia tak mahu bersyukur malah manusia tak nak dengar cakap Allah. Sekarang ni,bila dah susah baru semua tahu betapa pentingnya sesuatu arahan Allah. Mustahil arahan daripadaNya itu sia-sia.”

“Abi, Khalid tak mahu lawan cakap Allah!” Khalid bersemangat.

“Ye sayang, Khalid kena jadi macam Khalid Al-Walid. Dia seorang panglima perang yang hebat, dia tak pernah gentar dalam mempertahankan Agama Islam bahkan dia rela mati di jalan Allah” Bersemangat Salman Al-Farisi memberi kekuatan buat si anak kecil.

Satu-satunya anak yang masih tinggal untuk bersama-samanya berjuang di jalan Allah.

“Macam abang-abang?” Khalid bertanya lagi.

Terlalu perit kenangan yang lalu itu untuk dikenang. Anak-anaknya semua berjumlah 5 orang. Kelima-limanya adalah lelaki dan 4 orang daripadanya telah pun syahid di jalan Allah. Biarpun perit, namun Salman Al-Farisi tetap bersyukur kerana mempunyai anak-anak yang bergelar mujahid fi sabilillah!

“Abi.....”

Khalid mula menyorok di belakang Salman Al-Farisi. Lamunan Salman Al-Farisi terhenti. Matanya tertancap,melihat objek-objek yang bergerak di hadapannya. Kelihatan beberapa orang tentera berlegar-legar dengan senapang di sisi. Salman Al-Farisi memandang Khalid di sisi yang ketakutan.


"Allah... lindungilah anak yang tidak berdosa ini.."


Salman Al-Farisi mendukung tubuh kecil Khalid dan melangkah gagah menuju ke masjid yang berada beberapa langkah lagi di hadapannya. Khalid menangis semahunya di bahu abi tercinta.


* * *


Pom! Pom!

Bunyi ledakan peluru membantutkan konsentrasi seluruh jemaah yang sedang bersolat. Khalid terpaku melihat beberapa baris jemaah yang telah pun rebah ke bumi akibat ditembak ketika sedang bersolat. Sebentar sahaja, dan tentera-tentera kejam itu pun pergi meninggalkan mayat-mayat bergelimpangan di dalam masjid. Khalid mula tidak keruan. Di mindanya tergambar wajah abi tercinta. Khalid mundar-mandir. Satu persatu wajah para syuhada’ yang berada di lantai masjid di tatapnya. Dan...

“Abi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” Khalid meraung.

Wajah insan yang amat disayanginya berada di situ. Kepala Salman Al-Farisi berlubang ditembusi peluru. Darah yang berwarna merah pekat mengalir membasahi separuh mukanya.Mengerikan.

“Abi... Kenapa tinggalkan Khalid...”

Pandangan Khalid mulai kelam dan Khalid rebah di situ.


* * *


“Umi...” Khalid bersuara dalam sendunya yang masih berbaki.

Nur Laili yang asyik mengelamun tersentak.

“Ya sayang..” Tangan yang mampu menggoncang dunia itu mengusap lembut kepala Khalid. Penuh kasih.

“Kenapa negara Islam yang lain tak bantu kita?”

Nur Laili terdiam, terpegun dengan pertanyaan si anak kecil yang dimatangkan dengan kesusahan hidup, kengerian peperangan,melarat tanpa insan bergelar ayah di sisi.

“Mereka bantu sayang, mereka beri duit, makanan..”

“Tapi umi, Khalid nak senjata! Khalid nak lawan tentera-tentera yang zalim tu!” Nur Laili tersentak sekali lagi.

“Umi...” Perlahan, Khalid memanggil.

“Ya sayang...”

“Adakah mereka mendoakan kita?”

“Siapa?”

“Semua orang Islam. Orang Islam semua bersaudara, kan umi?” Nur Laili terdiam.

Kepetahan Khalid membuatkan jiwanya bergelora. Ya Allah, adakah kami berada dalam ingatan saudara-saudara kami yang sedang hidup dalam kesenangan sekarang?

“Umi...” Khalid memanggil lagi.

“Ya...”

“Tidak malukah mereka apabila ditanya di Padang Mahsyar nanti apa yang mereka telah lakukan untuk saudara mereka yang berada dalam kesusahan seperti kita?”

“Siapa?”

“Semua orang Islam. Orang Islam semua bersaudara, kan umi?”

Nur Laili diam.

“Umi..”

“Ya nak..”

“Apa yang telah mereka lakukan untuk kita?”

Khalid yang selesa berada dalam pelukan seorang wanita bergelar umi menggenggam erat tangan wanita solehah itu.

“Siapa?”

“Semua orang Islam. Orang Islam semua bersaudara, kan umi?” Ayat yang sama diulang-ulang oleh anak kecil itu.

Mata Nur Laili mula digenangi air.

“Umi tidak tahu sayang...” Oh Allah... Masihkah kami layak bergelar saudara. Nur Laili berbicara dengan hatinya.

“Umi...”

“Ya sayang...”

Nur Laili mengucup penuh kasih dahi anak kecil itu. Khalid tidak seharusnya merasai suasana seperti ini, terlalu kejam buat dirinya.

“Umi... Abi pernah kata kalau perang, seharusnya mereka berperang dengan tentera sahaja, bukan orang awam macam kita. Betulkah umi?”

“Ya sayang..”

“Jadi mengapa kita digelar pengganas umi?”

Nur Laili tidak mampu lagi menahan air matanya daripada tumpah. Setitik demi setitik, dia tidak tahu mengapa mereka digelar pengganas. Mungkinkah faktor media massa atau apa? Itu semua dia tidak kisah tapi mengapa ada juga segelintir umat Islam yang mengatakan mereka pengganas? Tidakkah mereka tahu keadaan saudara mereka ketika ini.

“Kenapa umi menangis?”

Khalid yang merasa titisan air mata jatuh ke atas kepalanya lantas bangun dan mengelap air mata itu.

“Umi, di padang Mahsyar nanti, air mata ini bakal menjadi saksi buat saudara-saudara kita yang diam, membisu tanpa memberi bantuan,kan umi?”

Nur Laili angguk.

Pom!

Ledakan peluru itu tepat mengenai dada Nur Laili. Khalid terperanjat. Ini merupakan kali kedua insan kesayangannya rebah di hadapan matanya. Khalid menangis. Tangannya yang kecil menggoncang-goncang tubuh Nur Laili yang kaku. Sekejap sahaja, tangannya merah dibasahi darah umi tercinta.

“Umi, siapa lagi yang akan menerangi malam Khalid...”

Tentera-tentera kejam itu mara menghampiri Khalid. Senapang diacukan ke kepala kanak-kanak kecil itu. Khalid memandang dengan perasaan amarah kerana maruah dia dan keluarganya telah dirobek-robek. Dia tidak lagi gentar. Batu di sebelahnya di genggam kemas, dan..

“Aku mahu jadi seperti Khalid Al-Walid. Allahu akbar!!”

Khalid bangun dan melontar batu itu ke arah tentera yang hampir dengannya. Serentak dengan itu juga bunyi ledakan peluru kedengaran lagi,tepat menembusi kepala Khali.Khalid rebah di samping uminya.

“Umi.... Kita dapat jumpa abi dan abang-abang nanti...”

Dan mata Khalid terpejam jua, untuk selamanya.



----------------------------------------------------------------------------------

kita kat sini wat pe? dok diam diri? tgk berita je? aku pon mengaku, kalau aku xbace artikel nih, aku pon dok lepak wat macam xde ape2 berlaku... tapi Alhamdulillah.. aku jumpe artikel nih... Allahuakbar... Subhanallah... ape la salahnye lepas nih kalau korang solat, doakan sekali mereka di sana... kalau korang rase korang nih saudara seislam dengan mereka, walau kita xdapat pergi berjuang bersama2 mereka, paling tidak doa lah... ALLAH maha mendengar.. Besyukur la kita xdiancam seperti mereka...




"YA ALLAH, TUHAN YANG MAHA MENGETAHUI DAN MAHA PENYAYANG,
SEKIRANYA AKU DAPAT BERJUANG MENYELAMATKAN BUMI ISLAM YANG DIANCAM TENTERA KAFIR,
AKU RELA YA ALLAH... AKU RELA MATI SYAHID DIMEDAN PERANG DARIPADA MEMELUK TUBUH,
HANYA DAPAT MENDENGAR BERITA SAUDARA-SAUDARAKU GUGUR DIMEDAN DIMEDAN PERANG..
YA ALLAH, TABAHKAN HATI MEREKA, PEMUDAHKAN JALAN MEREKA, SEKIRANYA DITAKDIRKAN MEREKA SYAHID DI MEDAN PERANG, TEMPATKANLAH MEREKA DIDALAM SYURGA MU YA ALLAH,
AKU HAMBAMU YANG LEMAH HANYA DAPAT BERDOA DISINI.. SELAMATKAN LAH BUMI PALESTIN, AFGHANISTAN DAN IRAQ YA ALLAH.. SEMOGA SATU HARI NANTI MEREKA DAPAT HIDUP DENGAN TENTERAM DAN AMAN.. HANYA ENGKAU YANG MAHA PENGASIH DAN MAHA PENYAYANG... AMIN.."




Jika anda berminat mengenai entri ini..
Sila tinggalkan pendapat anda
Sekian Terima Kasih

Sunday, August 9, 2009

Baby...



hye... semua kawan-kawan yang budiman..
hmm dh lme x mendengar khabar dari baby kn..
maaf dipinta dari hujung kaki ke hujung kepala..
kebizian melanda betol2 dengkikan baby untuk mengepost pada kawan2


hurmm.. bagai yang semua sedia maklum..
sem ni.. memang baby tak amik.. or in other words tak register...
(ade yang tau ke??)
so... lepak King kat umah je la..
dah duduk2 tu bosan pulak......

jadi mula la aktif dalam bidang yang baby minat ni..
iaitu Bidang Seni


ecelli dah lme baby berkecimpung dalam bidang ni...
namun dek kerana kesibukan di kuliah.... bende ni cuma blh dibuat pada waktu-waktu lenggang..
tapi.. sekarang.. yeaaaahhhh boleh la buat dengan serius sikit..
ye la.. x de bnde len nak buat...


oh ya... baby terlibat dengan macam2 aktiviti dalam bidang seni ni
pertama skali..... of cos.. folloe Erry Putra..

klu de show area KL..... insyaAllah muka ku akan menempak di situ..
kedua... folloe show kawan2 len.

huhu.. jadi ape?? of coz.. tukang interprem.. tukang kaco.. wahhahaa
modelling... haaaa... jangan terkezut pulak..
berlakon... takat ni untuk iklan....

dulu bende ni memang jarang dapat baby buat...

cuma kadang-kadang aje..
tu pon kne re-arrange dengan scedule kerja dan kelas..
huhuh.. sungguh leceh..
soo.. mse lenggang ni... bende ni la buat...
tambah pendapatan sikit... hu hu hu


selain tu... baby ade manage few talent for iklan..
manage??? blh ke aku???
insyaAllah.. ill try the best...

ade la planning for diorang...


p/s: jmpe korang kat Amcorp Mall, PJ pada 16 Aug 2009 pkol 12 tgh hari hingga 6 petang...
ramai artis yang akan hadir...





Jika anda berminat mengenai entri ini..
Sila tinggalkan pendapat anda
Sekian Terima Kasih